Stappenplan voor het kopen van een nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning kopen is anders dan een bestaande woning kopen. Je kunt niet vooraf door het huis lopen om te kijken of het je aanspreekt en soms is het zelfs niet mogelijk om te bekijken hoe de buurt eruit ziet, omdat ook de buurt nog gebouwd moet worden. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen, geeft het volgende stappenplan wat handvatten voor de aankoop van een nieuwbouwwoning.

Zijn er vragen? Bel of mail ons, wij helpen je graag. Binnenlopen mag natuurlijk ook!

1. Oriƫnteren

De reden van verhuizen is voor iedereen verschillend. Je wilt groter, kleiner, stedelijker of landelijker wonen. Zoveel mensen, zoveel wensen.

Het aanbod voor nieuwbouw is vaak versnipperd online te vinden.
Wij bundelen de informatie van alle nieuwbouwprojecten in Zwolle en deels de omliggende gemeenten op onze website, Funda en Facebookpagina. Ook informeren wij onze nieuwsbriefabonnees door ze maandelijks op de hoogte te houden via onze nieuwsbrief.

2. Budget bepalen

Wat je kunt besteden aan een nieuw huis is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie. Salaris en eigen geld zijn belangrijke factoren. Een hypotheekadviseur kan vertellen wat de bandbreedte is waarbinnen je kunt gaan zoeken.

Bij nieuwbouw is de kostenopbouw van de hypotheek anders dan bij het kopen van bestaande bouw. Bij nieuwbouw krijg je te maken met een bouwdepot en eventueel een overbruggingshypotheek. Kostenposten zijn onder andere: grondkosten, aanneemsom, meerwerk, bouwrente, financieringskosten, NHG, advieskosten van de hypotheekadviseur en notariskosten.

Onze hypotheekadviseurs leggen je bovenstaande kostenposten graag uit en kunnen je helpen het persoonlijke financiële plaatje inzichtelijk te krijgen. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op. 

3. Inschrijven en loting

Voor (bijna) elk nieuwbouwproject organiseren wij een start verkoop. Je kan tijdens het inschrijftermijn informatie inwinnen en vragen stellen aan onze nieuwbouwadviseurs, financieel adviseurs en makelaars. 

Ben je er zeker van dat dit de woning van je dromen is? Dan kan je je inschrijven voor één of meerdere bouwnummers. De spelregels voor inschrijven kunnen per nieuwbouwproject wisselen. Het toevoegen van een financiële check kan daar één van zijn. Onze of je eigen hypotheekadviseur stelt een korte verklaring op dat jij de woning daadwerkelijk kan betalen. 

Omdat er vaak meer inschrijvers zijn dan het aantal woningen, wordt er geloot.

Ingeloot
Gelukt! Je bent ingeloot voor een woning. Wij bellen je om je te feliciteren en plannen een verkoopgesprek met je in. De woning staat vanaf dat moment voor je onder optie. 
Krijg je toch twijfels? Inschrijven is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast. 

Uitgeloot
Helaas...je bent uitgeloot. Je komt wel automatisch op de reservelijst te staan. Mocht iemand zich bedenken of de financiering niet rond krijgen, dan maak je alsnog kans op de woning van je keuze. 

4. Verkoopgesprek

Tijdens het verkoopgesprek neem je samen met de nieuwbouwadviseur de locatie, de woning en de procedure door. De bouwtekeningen, je persoonlijke wensen en optiemogelijkheden komen aan bod. In stap 7 'Meer- en minderwerk' gaan wij hier uitgebreider op in. 

Handig om een lijstje met vragen mee te nemen naar het verkoopgesprek zodat we zoveel mogelijk vragen kunnen beantwoorden.

De optie die je op de woning hebt, duurt een week. In deze week kun je het financiele plaatje concreter maken om  zo een onderbouwde beslissing te kunnen nemen.

5. Koopcontract

De beslissing is genomen, de woning wordt gekocht, gefeliciteerd!

Het koopcontract wordt bij nieuwbouwwoningen de koop-/aanneemovereenkomst genoemd. Hierin zijn de rechten en plichten van jezelf en die van de bouwondernemer geregeld.

De koop-/aannemingsovereenkomst sturen wij je voor de tekenafspraak toe, zodat je het alvast kan doorlezen en voorbereiden. Tijdens de tekenafspraak nemen wij de overeenkomsten met je door en is er uiteraard gelegenheid tot het stellen van vragen. 

Nadat alle handtekeningen ziijn gezet, gaat de wettelijke week bedenktijd in. Binnen deze week kun je zonder opgave van reden en kosteloos van het contract af.
De belangrijkste ontbindende voorwaarde is onder voorbehoud van financiering. Na ondertekendatum heb je twee maanden de tijd om de financiering rond te krijgen. Lukt dit niet, dan kan er ontbonden worden. 

6. Hypotheek afsluiten

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning spelen andere zaken een rol dan bij de aankoop van een bestaande woning. Nu kun je de best passende hypotheekverstrekker gaan selecteren. Dit hangt af van de planning: wanneer start bouw is, wanneer notarisoverdracht gepland wordt, wanneer de oplevering is. Op basis hiervan moet de offertetijd bepaald worden. Laat je aan de hand van de planning, je persoonlijke situatie en wensen goed informeren.

Onze hypotheekadviseurs, Herman Beernink en Herman Haak, helpen je uiteraard graag om jouw financiële situatie inzichtelijk te krijgen. Neem voor een vrijblijvende afspraak contact met ons op. 

7. Meer- en minderwerk

Vaak is het mogelijk om opties te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, grotere badkamer of dakraam. Deze extra opties wordt meerwerk genoemd en zaken die je wilt weglaten heet minderwerk. De keuzes worden door de aannemer (kopersbegeleider) vastgelegd in een meer- en minderwerklijst. Dit gebeurt meestal na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst bij de aannemer in een los contract. 

In eerste instantie maak je dus een begroting op bedragen uit de optielijst en daarnaast een inschatting van de bijkomende kosten. Pas na oplevering weet je wat de woning je totaal heeft gekost.

8. Bouwen

Tijdens de bouwfase moet de ondernemer het appartement of de woning opleveren binnen de in de koop-/aannemingsovereenkomst afgesproken periode (aantal werkbare dagen). In de praktijk is de bouwperiode vaak korter. Je betaalt de ondernemer tijdens de bouw in termijnen en voor oplevering dienen alle facturen betaald te zijn.

9. Oplevering

Als de bouw is afgerond, wordt de woning opgeleverd. Voor de echte oplevering vindt vaak een vooroplevering plaats. De punten die daar worden geconstateerd, kunnen nog voor de oplevering worden verholpen. De oplevering is een formeel moment, waarbij je ook echt de sleutel krijgt van de woning. 

Het is handig om tijdens de oplevering een onafhankelijk bouwkundig adviseur mee te nemen. Deze bouwkundige loopt samen met jou door de woning om te kijken of er opleverpunten zijn. Ook wordt er een opleverrapport opgesteld.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwbouwprojecten in de regio Zwolle?

Ontvang elke maand een nieuwsbrief met het laatste nieuws.

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken