038 - 741 0 741

20 november 2018

Interview Stadsvilla's Eekwal

VIER NIEUWE MONUMENTALE STADSVILLA’S VERRIJKEN DE BINNENSTAD VAN ZWOLLE “Hier op dit mooie plekje aan de singel in Zwolle zagen we een unieke kans om een exclusieve woonplek te maken. En na vele jaren van voorbereiding is het zover. De verkoop van de vier stadsvilla’s is gestart en één villa heeft inmiddels al een eigenaar gevonden. Een tweede villa is onder optie.” Aan het woord is Alfred Tibben directeur bij Explorius en bedenker van dit plan.

Nu vind je aan de Eekwal nog het monumentale Palvu-gebouw. Dat dit gebouw een monument is, brengt volgens Alfred een aantal uitdagingen, maar ook kansen met zich mee. “Als ik nu terugkijk, heeft deze uitdaging ons plan juist naar een hoger niveau getild. We gaan nog steeds nieuwe, exclusieve villa’s bouwen, maar in de villa’s komen de kenmerkende elementen van het fraaie monument terug. Kortom, nieuw wonen met het karakter van toen.”

Creatieve schoonheid
Architect Rob Moritz van 19 Het Atelier maakte het ontwerp. “De gevelstenen, de dakpannen en diverse spanten uit het monument zie je straks terug in de villa’s.  De woonlagen worden bekleed met een lichte metaalconstructie in een bronskleur. Dat geeft een prachtig glanzend effect. Met deze kleur leggen we een relatie met het metselwerk in de binnenstad. We zijn heel trots op het ontwerp.

Het nieuwe monument mag zich straks scharen onder één van de meest markante gebouwen die Zwolle rijk is. Naast het monument staat nu een oude witte villa. Hier komt een nieuwe villa voor terug waar je ook het verleden in terugziet, maar dan wel een stuk groter, spannender en bovenal luxer.”

Van buiten naar binnen
De grote woonoppervlaktes, riante terrassen aan de zonnige waterkant, de twee eigen parkeerplaatsen én de flexibiliteit in het ontwerp zijn een echte plus. Rob heeft gezorgd voor een praktische woningplattegrond die nog genoeg ruimte laat voor unieke leefstijlen en eigen woonwensen. Alfred legt uit dat Rob iedere koper persoonlijk helpt om de indeling van de villa passend te krijgen bij de manier van leven. “We zijn een creatieve ontwikkelaar die projecten vormgeeft door in de huid van de mogelijke bewoners te kruipen. Daarbij willen we extra service verlenen en dat betekent dat kopers van deze villa’s al met Rob aan tafel gaan voor dat de koop gesloten is. Zo weten ze vooraf precies wat er mogelijk is en kunnen ze weloverwogen een besluit nemen.”

Met liefde voor de stad
Gerard Nijhof, vestigingsleider bij Nijhuis Bouw Zwolle is de man die als aannemer bij de plannen is betrokken. “Als Zwolse bouwer geniet ik van wat er in de stad gebeurt. Het wordt hier steeds mooier. Ook aan de overkant van de stadsgracht is mooie nieuwbouw gekomen. Dat geeft de nieuwe bewoners van de villa’s straks een fraai uitzicht!”

Steentje voor steentje
“Eekwal is zeker geen standaard project, maar juist dat maakt het zo leuk. Wij gaan hier midden in de historische binnenstad bouwen. We kunnen niet continu vrachtverkeer af en aan laten rijden, dus gaan we veel in de fabriek voorbereiden. Dit komt de kwaliteit trouwens ten goede, want je hebt minder last van weersinvloeden. Maar voor we gaan bouwen, wordt er eerst gesloopt. Steentje voor steentje in dit geval, want diverse de monumentale onderdelen gaan we hergebruiken. Zodra de 2e villa is verkocht, starten we met de bouw. Ik kan niet wachten. Dit wordt echt een mooi project waar we tot nu toe al met veel plezier aan hebben meegedacht.”

Bel je de makelaar?
Wil jij ook in hartje Zwolle wonen in een luxe nieuwbouwvilla met de karakteristieken van een monument? Neem dan contact op met Rodenburg Makelaars. Directeur Oscar van Schaverbeke vertelt met passie. “Ik ben al in een heel vroeg stadium betrokken bij de plannen en was gelijk enthousiast. Hier woon je binnen de stadssingel aan het water en is het zelfs mogelijk een sloep aan te leggen aan je eigen steiger. De mensen die we nu zien, zijn erg te spreken over de onverwachte grootte van de huizen, de enorme raampartijen aan de zijde van de stadsgracht en de ligging in de oude binnenstad. Ook het hoge afwerkingsniveau valt in de smaak. Een keukenstelpost van 20.000 euro kom je toch niet zo vaak tegen. En dan krijg je als koper ook nog veel ruimte om de indeling aan te passen naar jouw eigen wensen. Ik vind de Eekwal een leuk straatje. Bijzonder is dat als je hier loopt, de levendigheid en drukte eigenlijk mijlenver weg lijkt. Er heerst een heerlijke rust en er komt alleen bestemmingsverkeer. Echt een uniek plekje in de oude Zwolse binnenstad!”